Kunsten å ikke kaste mat
- År: 2017
- Kategori:
- Bøker
- Utmerkelser:
- Årets vakreste bøker 2018 (sølv)
- Visuelt 2018 (gull)
- DOGA-merket for arkitektur og design
- Bilder: 11
- Tekst: 2031 tegn
I Norge kaster forbrukere 217 millioner kilo mat hvert år. Det tilsvarer i overkant av 42 kilo hver – omtrent hver åttende bærepose vi kjøper. Vi mener at det største problemet er mangel på kunnskap om hva som skjer med gammel mat og hva man kan gjøre med rester og mat som går ut på dato. Med boka Kunsten å IKKE kaste mat vil vi bidra til å redusere matkastingen. Vi går gjennom mer enn 100 av de vanligste matvarene og forklarer hvordan du kan vurdere holdbarheten med dine egne sanser.
Vi ga ut boka selv og den ble lanseringen av Handverk Forlag.
Vi ville lage en nyttig og tilgjengelig håndbok. Innholdet i boka er todelt, den første delen er en generell faktadel om matsvinn og den andre delene er en gjennomgang av de matvarene det kastes mest av i Norge, med beskrivelser og praktiske råd om holdbarhet og oppbevaring. Vi har fotografert alle matvarene på det punktet der de begynner å bli dårlig, men hvor de fortsatt kan spises. Vi ønsket å lage objektive men vakre bilder av maten. Vi har fått all maten fra butikker, og den var gått ut på dato når vi mottok den. Vi ønsket at selve boken skulle være en effektiv og bærekraftig produksjon. Den er trykket i Norge på papir laget av landbruksavfall. Vi har brukt kortreist typografi, begge skrifttypene i boka er fra norske Monokrom.
- Forlag: Handverk Forlag
- Forfatter: Thomas Horne
- Designer & illustratør: Eivind Stoud Platou
- Fotograf: Colin Eick
- Skrift: Satyr (Monokrom)
- Skrift: Telefon (Monokrom)
- Trykkeri: H.B.O. Nova Print (Norge)